ORTODONCIJA

Ortodoncija je grana stomatologije koja je specijalizovana za lečenje pacijenata sa nepravilnim položajem zuba (malokluzija), što rezultira nepravilnim zagrižajem. Ortodoncija takođe uključuje lečenje i kontrolu različitih aspekata rasta lica (dentofacijalna ortopedija) i oblika i razvoja vilice. Ortodoncija takođe uključuje estetsku stomatologiju; kada je cilj pacijenta da poboljša svoj izgled.

Ortodont koristi čitav niz medicinskih stomatoloških uređaja, uključujući pokrivala za glavu, pločice, proteze itd., da bi pomogao u:

• Zatvaranju širokih praznina između zuba

• Obavezno poravnanje vrhova zuba

• Ispravljanje krivih zuba

• Poboljšanje govora ili jedenja (oralna funkcija)

• Poboljšanje dugoročnog zdravlja desni i zuba

• Da bi se sprečilo dugotrajno prekomerno habanje ili trauma zuba

• Lečenje nepravilnog zagrižaja

Kada se može započeti ortodontsko lečenje?

Lečenje se obično ne započinje dok dete ne napuni oko 12 ili 13 godina; sve dok ne izrastu odrasli zubi i dok se ne razviju u potpunosti. U nekim slučajevima lečenje se može započeti i nekoliko godina kasnije ako problemi sa zubima prethodno nisu postali primetni.

Deci sa rascepom usne i nepca može biti potreban ortodontski tretman i pre nego što se njihovi odrasli zubi u potpunosti razviju.

Ortodontski aparati

Postoje dve vrste ortodontskih aparata: fiksni i mobilni.

Fiksni ortodontski aparati su najčešći uređaji koji se koriste u ortodonciji. Koriste se kada je preciznost važna. Iako pacijent može normalno da jede sa fiksnim aparatom, treba izbegavati neku hranu i piće, kao što su gazirana pića, tvrdi slatkiši ili kafa. Pacijenti koji učestvuju u kontaktnim sportovima moraju to reći svom ortodontu, kako bi se za njih napravili posebni štitnici za desni.

Primeri fiksnih aparata uključuju:

• Zubne proteze – sastoje se od žica i traka. Trake su čvrsto pričvršćene oko zuba i služe kao sidrište za aparat, dok su nosači obično povezani sa prednjom stranom zuba.

• Pacijent jednom mesečno posećuje ortodonta kako bi se aparatić mogao prilagoditi.Period lečenja može trajati od nekoliko meseci do nekoliko godina. Deca preferiraju fiksne proteze u boji, dok se odrasli obično zalažu za jasne stilove.

• Uređaji koji se mogu ukloniti – oni se obično koriste za lečenje manjih problema, kao što je sprečavanje sisanja palca ili ispravljanje blago iskrivljenih zuba. Treba ih vaditi samo prilikom čišćenja, jedenja ili čišćenja koncem. Ponekad, ortodont može savetovati pacijenta da ih ukloni tokom određenih aktivnosti, poput sviranja duvačkog instrumenta ili vožnje bicikla.