ORTODONCIJA – da li postoji starosno ograničenje?

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi korekcijama nepravilnosti vilica i zuba. Ortodontska terapija vam može pomoći u korigovanju različitih nepravilnosti kao što su  nepravilan rast i razvoj vilica, nepravilan položaj zuba ili nedostatak pojedinih zuba.

Nakon pregleda, analize modela vilica i rendgen snimaka doktor specijalista će vam objasniti koji tip ortodontskog aparata će najbolje rešiti vas ortodontski problem. To mogu biti mobilne proteze, fiksne proteze ili bezbojne folije za ispravljanje zuba.

Zahvaljujući velikom izboru metoda i aparata kojima se mogu ispraviti zubi ili nepovoljan položaj vilica, ortodontska terapija može podjednako biti uspešna u svakom životnom dobu, kako kod dece, tako i kod odraslih. Mobilni aparati se koriste kod mlečne i mešovite denticije, dok se fiksni aparat postavlja na stalne zube.

Svi aparati rade po principu primene pritiska na zube u određenom vremenskom periodu. Važno je znati da se pomeraju svi zubi, a ne samo oni koji su tokom osmeha vidljivi.  Zubi će se pomerati u željenom pravcu nezavisno od uzrasta, tako da ne postoji razlika u rezultatu kod mlađe ili starije osobe.

Cilj koji želimo da postignemo je pravilan zagrižaj i sa estetske strane – savršen osmeh! Pre bilo kakvog početka terapije pacijentu možemo pokazati simulaciju konačnog položaja zuba odnosno kako će njegov osmeh izgledati nakon terapije!