Koje metode izbeljivanja zuba postoje i za koju da se odlučite?

Procedura izbeljivanja zuba podrazumeva hemijsku reakciju pomoću koje se postiže uklanjanje različitih diskoloracija sa zuba i zubi postaju belji. Diskoloracije su promene boje zuba koje mogu nastati od kafe, vina, dugogodišnjeg konzumiranja cigareta, kao i neke hrane.
Hemijska reakcija oksidacije spoljašnje površine zuba postiže se uz pomoć dve supstance, karbamid peroksida i vodonik peroksida. Izbeljivanje zuba se se može vršiti u ordinaciji i kod kuće (noćno beljenje zuba).
Ordinacijsko izbeljivanje podrazumeva aplikaciju gela za izbeljivanje na zube u ordinaciji, pri čemu se koriste izbeljivači visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima od strane stomatologa. Prilikom izbeljivanja posebno se obraća pažnja na zaštitu mekih tkiva, a aktivacija gela se vrši uz pomoć lampe ili laserskih zraka. Ova procedura je kratkotrajna i u jednoj poseti stomatologa se postiže željena nijansa boje zuba.
Noćno beljenje podrazumeva izradu individualne folije za zube, koji će služiti kao nosači gela za izbeljivanje. Stomatolog označi stranu folije u koju se nanosi mala količina izbeljivača i folija se nanese preko vaših zuba. Procedura je jednostvna, bezbedna i koriste se gelovi za izbeljivanje manjih koncentracija koji ne mogu da oštete meka tkiva ako se pravilno aplikuju. Izbeljivanje zuba ovom metodom je sporije u odnosu na ordinacijsko izbejivanje a rezultate pratite iz nedelje u nedelju.