IZBELJIVANJE ZUBA

Termin „beljenje“ je dozvoljeno koristiti samo kada se zubi mogu izbeliti više od njihove prirodne boje. Ovo se striktno odnosi na proizvode koji sadrže vodonik-peroksid ili karbamid-peroksid, kao izbeljivače. Većina nas u početku ima svetlucavo bele zube i to zahvaljujući izuzetno glatkoj površini gleđi. Sastavljena od mikroskopskih kristalnih štapića, zubna gleđ je dizajnirana da zaštiti zube od efekata žvakanja, škrgutanja, traume i dejstvu kiselina, koje produkuju šećeri. Ali tokom godina gleđ se troši, postaje prozirnija i omogućava žutoj boji dentina – osnovnog materijala zuba – da se vidi.

Profesionalni setovi za izbeljivanje zuba kod kuće

Mišljenja smo da profesionalni setovi za izbeljivanje kod kuće mogu doneti najbolje rezultate na duge staze. Setovi za poneti uključuju jednostavan gel za peroksid niže koncentracije koji ostaje na zubima sat vremena ili duže (preko noći). Što je niži procenat peroksida, to duže može bezbedno ostati na zubima. Gel se nanosi na zube pomoću izrađenih folija za izbeljivanje koje podsećaju na štitnike za zube.

Koliko daleko možete otići sa beljenjem zuba? To je pitanje estetike.

Rezultati beljenja zuba su subjektivni i znatno se razlikuju od osobe do osobe. Mnogi se odmah oduševe ishodom, dok drugi mogu biti razočarani. Pre nego što se upustite u bilo kakav tretman za beljenje, reći ćemo vam realnu predstavu o rezultatima koje ćete verovatno postići i koliko vam vremena treba da ih postignete. Očekivanja igraju glavnu ulogu u beljenju zuba.

Održavanje rezultata beljenja zuba

Da bi produžili životni vek tek izbeljenih zuba, stomatolozi će verovatno preporučiti:

Praćenje kod kuće ili beljenje zbog održavanja – sprovodi se odmah ili se izvodi retko kao na primer jednom godišnje.

Izbegavajte hranu i piće tamne boje, za vreme i najmanje nedelju dana nakon beljenja.

Kad god je to moguće, pijuckajte pića tamne boje sa slamkom.

Vežbanje odlične oralne higijene – četkanje i čišćenje zuba koncem za zube nakon svakog obroka i pred spavanje.