ESTETIKA

ZUBNI MOSTOVI

Vrste zubnih mostova

Porcelanski most

Kada se izgubljeni zubi ne mogu zameniti implantima, tada je sledeće najbolje rešenje fiksni ili trajno cementirani zubni most. Ove fiksne nadoknade zuba se mogu napraviti od raznih materijala. Dizajn i ukupna snaga ovih restauracija brzo se razvijaju i unapređuju. U ovom trenutku najčešće vrste porcelana (npr. Cirkonijum, Procera, E Maks) koje se koriste kao podkonstrukcije ili okviri i dalje imaju nižu čvrstoću na savijanje u odnosu na metalne verzije, ali njihova popularnost brzo raste. Restaurativni stomatolog i pacijent moraju meriti rizik odokluzalnih sila i naspram lakoće stvaranja estetskog rezultata.

Porcelan poduprt metalnom podkonstrukcijom (PFM)

Kada je noseća podkonstrukcija pod neobično velikim opterećenjem, porcelan se može odlomiti ili slomiti bilo koji most ili krunicu. Porcelan je poput stakla, ima malu zateznu čvrstoću. Ako postoji značajnije savijanje, on će pući ili se slomiti. Dodavanje metalne podkonstrukcije ispod porcelana smanjiće savijanje pod traumom ili prekomernim opterećenjem. Ako je pacijent abradirao zube preporučljivo je podupreti površinski fasetirani sloj keramike nekom vrstom metalne podkonstrukcije​. ​Postoje mnoge vrste metalnih podkonstrukcija koje se mogu dodati kada je potrebna maksimalna čvrstoća.

ZUBNE KRUNICE

Zubne krunice su nadoknade koji štite oštećene, ispucale ili slomljene zube. Krunica jača vaš postojeći, oštećeni zub kako bi sačuvao njegovu funkcionalnost.

Zašto bi vam trebale krunice?

Ako je vaš zub pretrpeo značajno propadanje i nema dovoljno zubne strukture koja bi podržala plombu.

Ako je veliki deo vašeg zuba slomljen i ne može se nadograditi tradicionalnom tehnikom postavljanja kompozitnog ispuna.

Ako ste ugradili zubni implant kojim ste nadoknadili zub koji nedostaje, implant preuzima ulogu korena zuba, na koji se takođe postavlja krunica.

Nakon tretmana kanala korena, krunica je često neophodna zbog rekonstrukcije tkiva zuba.

Ako škrgućete zubima i ako se loše hranite, kiselinska erozija može smanjiti zube do tačke ukojoj je jedina dostupna opcija stavljanje krunice.

Od kojih materijala mogu biti napravljene krunice?

U savremenoj stomatologiji postoji veliki izbor stomatoloških materijala. Neke krunice napravljene su od punog zlata, dok su druge napravljene od legure metala spojenih sa porcelanskom spoljnom školjkom. Vremenom, krunice izrađene od kombinacije metala stopljenog sa porcelanom mogu početi da ispoljavaju tamne linije na desnima koje nisu estetski atraktivne. Krunice od porcelana ili keramike su najbolji izbor za prirodan izgled. Postoji mnogo različitih vrsta porcelanskih krunica, a varijacije između troškova zubnih krunica u različitim stomatološkim ordinacijama mogu dobro odraziti kvalitet upotrebljenih materijala.

Koliko traju zubne krunice?

Ovo će u velikoj meri zavisiti od toga koliko dobro pazite na zube. Zubne krunice zahtevaju isti nivo nege i pažnje kao i vaši prirodni zubi. Pod uslovom da imate dobar program oralne higijene, idete na redovne preglede kod stomatologa, ne škrgućete zubima i ne radite stvari poput otvaranja boca piva zubima, visokokvalitetna zubna krunica može trajati od 10 do 15godina.

FASETE (VINIRI)

Faseta je tanki sloj porcelana, koji se plasira na prednju površinu zuba. Ponekad se umesto porcelana koristi kompozitni materijal, na bazi veštačkih smola, ali to je dosta kratkotrajno rešenje.

Viniri mogu poboljšati boju, oblik i položaj vaših zuba. Precizna nijansa porcelana može se odabrati kako bi se dobila prava boja za poboljšanje samo jednog prebojenog zuba ili da se posvetli boja prednjih zuba. Faseta može učiniti da oštećen ili polomljen zub opet izgleda kao netaknut. Viniri se takođe mogu koristiti za zatvaranje malih praznina kada ortodoncija (fiksni aparat) nije moguća. Ako je jedan zub malo izvan svog položaja, ponekad se može postaviti vinir kako bi se zub uskladio sa ostalim. Viniri čine da zubi izgledaju prirodno i zdravo. Budući da su vrlo tanki i vezuju se posebnom vrstom cementa (poput super lepka), priprema zuba je minimalna.

Dva najčešća materijala koja se koriste za proizvodnju ili izradu zubnih faseta su kompozitna smola i porcelan.​​ Indirektne (stvorene u zubno-tehničkoj laboratoriji) porcelanske vinire i kompozitne vinire, direktne (modelovane direktno na zubima) kompozitne vinire izrađuje vaš stomatolog u našoj stomatološkoj ordinaciji.

Porcelanski zubni viniri

Porcelanski zubni viniri su prikladnija rešenja za postizanje maksimalnog estetskog efekta,koji je dosta postojan. Njima je moguće zbrinuti slučajeve koji uključuju abraziju, habanje,promenu boje, razmake ili nepravilan položaj zuba.

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete – su povoljan, efikasan i minimalno invazivan način za obnavljanje i ispravljanje malih nepravilnosti, pukotina i promene boje na zubima.